eYeXD: van plant tot sieraad

De armbanden van eYeXD zien er goed uit: verschillende kleurtjes en opdrukken. Voor vrouwen en voor mannen. Maar wat is er nou eigenlijk zo speciaal aan? Van zetmeel of polymelkzuur een armband maken. Dat kan, bewijzen Avansstudenten van de Academie voor Technologie, Milieu en Gezondheid: Jordy van Dijk, Anouk Fase en Shireen Albus.

De drie ondernemers hebben onder leiding van docent Aart van den Dool een nieuw bedrijf opgestart: eYeXD. Dat deden ze gedurende het afgelopen half jaar toen zij de minor Biopolymeren volgden. Duurzame grondstoffen dus zoals melkzuren of aardappelzetmeel waar je nieuw materiaal van kunt maken. ‘Je kunt eigenlijk alle restmaterialen van planten gebruiken om biopolymeren te ontwikkelen’, legt Jordy uit.

Bliksemmachine
Fransje Voets kwam bijna twee jaar geleden als middelbare scholier bij Avans advies inwinnen. Ze zocht steun bij het maken van een bliksemmachine. Dat was toen een moeilijk opgave. Maar docent Aart van den Dool wist Fransje zo enthousiast te maken voor biopolymeren, dat ze haar bliksemmachine helemaal vergat: ze maakte een armband van een biopolymeer. En zo werd de eerste basis gelegd voor eYeXD; producent van duurzame accessoires. In samenwerking met Starterslift en studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost werkten de minorstudenten het basisprincipe van Fransje verder uit tot een productielijn.

De wereld vergaat
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een groeiend fenomeen. Steeds meer bedrijven werken met een formule die hierop gericht is. Wat is de achterliggende reden? Jordy: ‘Omdat de wereld vergaat. We overexploiteren de aarde.’ ‘We produceren zoveel dat het natuurlijk evenwicht in gebruik van grondstoffen wordt verstoord, eigenlijk zouden we anderhalf tot twee aardbollen nodig hebben om dit evenwicht te behouden’, voegt Van den Dool toe.

De filosofie van het bedrijf speelt dan ook in op het verantwoordelijkheidsgevoel van de drager.’Het product vertelt een verhaal’, vertelt Shireen. De drager levert een bijdrage aan de persoonlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid in de samenleving. Jordy: ‘Dat stralen de sieraden ook uit. Het zou de reden kunnen zijn dat iemand ze wil dragen.’ De accessoires worden voorzien van een natuurlijke duurzame kleurstof. ‘Dat was dan ook de enige opdracht die we de designers meegegeven hebben: het product moet zijn natuurlijke uitstraling behouden.’

Persoonlijk sierraad
Kettingen, ringen, riemen, een setje oorbellen. Eigenlijk kan je alles maken van deze biopolymeren. Fransje heeft er zelfs een tas van gemaakt. Genoeg ideeën om uit te werken. De armbanden kunnen naar smaak voorzien worden van een design zodat het een persoonlijk sierraad is. Wat dat moet gaan kosten? Meer dan een setje van de Bijou Brigitte, naar verwachting tussen twintig en vijftig euro. ‘Het zijn sieraden voor mensen die iets speciaals willen. De armbanden zijn stuk voor stuk handgemaakt. Daar betaal je dan ook iets meer voor. Overigens koop je een duurzaam product dat lang mee gaat’, verklaart Anouk.

Qua comfort moeten er ook nog aanpassingen gedaan worden. ‘We willen nog iets aan de scherpe randjes doen, en volgens het testpanel is de sluiting niet erg handig. Maar we zijn op de goede weg.’ Het uiteindelijke doel van de jonge ondernemers: marktleiderschap bereiken in “groene” accessoires. ‘Als we volgend jaar op de Dutch Design Week staan, zou dat een mijlpaal zijn’, lacht Shireen. Tot die tijd zijn de studenten bezig om mensen bekend te maken met hun productielijn. Binnenkort zijn de armbanden ook bij een webshop te koop.

Duurzaam plastic
Biopolymeren zijn polymeren gemaakt van natuurlijke oorsprong door levende organismen, bijvoorbeeld zetmeel, cellulose, eiwitten en DNA. Ze worden daarom ook wel bioplastics, biobased plastics, natuurlijke polymeren of groene kunststoffen genoemd. Bioplastics komen uit de natuur en worden op natuurlijke wijze afgebroken. Ze keren dus ook weer terug naar de natuur, in een continue kringloop. Daarom wordt er gesproken over ‘hernieuwbare grondstoffen’. De groene kunststoffen worden langzamerhand overal toegepast waar nu de gangbare synthetische kunststoffen worden gebruikt. Denk aan verpakkingsmateriaal, zoals folies, bakjes en draagtassen.

Gepubliceerd in Punt., het onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s