De ballenbak van Willem II

Het was een risicowedstrijd. In meerdere opzichten, waarvan – zoals wel vaker – het één samenhing met het ander. VVV-Venlo kon ook wel wat punten gebruiken maar voor Willem II was winst nogal cruciaal. Dat noemen ze hekkensluiter geloof ik. Reden genoeg om de twaalfde man strak in het gereel te houden.
De degradatiekraker: onder toezicht van een bijna uitverkocht stadion doen de Tilburgers een overtuigende poging Venlo in te maken. Dat de tribunes zijn volgepakt met steunbetuigers, is behoorlijk zeldzaam. De Tilburgse voetbal-elite wordt gescheiden van ‘de harde kern’, die er overigens wat gelaten bij zit gezien het belang van de wedstrijd.

Het uitvak wordt zwaar bewaakt, daar vind je meer fluorescerende hesjes dan in de rest van het stadion. En voor de kleinsten is er een speciale kindvriendelijke tribune ingericht. Met warme chocolademelk en leuke papa’s. Goed geregeld, toch?

Iets minder goed geregeld blijkt als je erachter komt dat jij plaats mag nemen op die Kindertribune. Sneu, vindt ook de knul die het vak beveiligt. En dat doet hij met verve hoor, beveiligen. Waar de Venlo’ers nog net niet door een MRI-scan worden gehaald, worden wij bij geen enkel hek gefouilleerd. Of wordt ons vriendelijk gevraagd de inhoud van een tas te tonen. Hooligans of niet, we trotseren vol moed de Kindertribune. Chocolademelk en leuke papa’s maar er mag natuurlijk niet gezopen en gerookt worden in de ballenbak van Willem II.

Vanwege het hoge risicogehalte van de wedstijd schijnt overigens dat niemand in het stadion dit mag, drinken. Dat legt iemand met zo’n fluorescerend hesje uit. Opmerkelijk genoeg zitten we binnen tien minuten na de aftrap in een ander vak. Met bier. En ik peins er niet over om daarmee te gooien. Ze staan er wel, maar niemand wil een kaart zien. Handenvol vers getapt plastic en een glimlach zijn voldoende om ons plaats te laten nemen op de lege plekken van de dichtstbijzijnde tribune. Ook opmerkelijk omdat het stadion ‘uitverkocht’ zou zijn.

Zuipend en rokend zien we hoe Willem II dit seizoen een zeldzame drie punten pakt met een 1-0 overwinning op VVV. Daarmee is het risico om de Eredivisie uit te vliegen een beetje kleiner. Een beetje. Ze waren er zelfs stil van, die levensgevaarlijke Venlo’ers.

Advertenties