Waarom kunnen mannen beter tegen alcohol?

Sorry ladies. Het is een feit. Vrouwen zijn over het algemeen sneller onder invloed dan mannen. Daar zijn talloze theorieën op los gelaten. Zinnige en onzinnige, maar het komt neer op een ‘foutje’ van de natuur.

Alcohol wordt afgebroken in de lever. In tegenstelling tot wat veel mensen (lees: vooral mannen) beweren, werkt dat orgaan bij een man net zo goed als bij een vrouw. Het zit hem dus niet in het functioneren van de lever. Het zit hem in de weg die de alcohol er naartoe aflegt.

De alcohol in het biertje of wijntje dat je hebt weggetikt, wordt opgenomen in het bloed. Daarna wordt het getransporteerd via lichaamswater. En daar heb je het al: het lichaam van een man bevat gemiddeld 42 liter water, een vrouwenlichaam daarentegen maar 34 liter. Het ‘foutje’ waar ik het eerder over had.

Dat komt onder andere doordat vrouwen meer vet en minder spieren hebben – spierweefsel bestaat voor driekwart uit water. Dezelfde hoeveelheid alcohol moet zich bij een vrouw dus over minder lichaamsvocht verdelen. Een wedstrijdje glaasjes klinken tussen de verschillende seksen is dus sowieso een ongelijke strijd.

Daarom.

Gepubliceerd in Punt., het onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s