Waarom heb je vlinders in je buik?

Die miraculeuze ‘huppeltjes’ in je buik, nerveuze prikkels die ontstaan als een van Cupido’s pijlen je heeft getroffen: de rondfladderende vlinders zijn geen kleine wondertjes maar wetenschappelijk te verklaren.

Het maag-darmkanaal bevat namelijk een groot aantal zenuwcellen. Zoveel, dat het door neurobiologen ‘het tweede brein’ wordt genoemd. Het brein in ons hoofd en het ‘brein’ in onze buik communiceren met elkaar via zenuwbanen. Daarom zijn emoties zo sterk verbonden met de spijsvertering, blijkt uit onderzoek van hoogleraar neurobiologie ofwel knuffelexpert Gert ter Horst.

Normaal gesproken stroomt er heel veel bloed naar de buik. Maar bij gevaar of stress – in dit geval een hevige verliefdheid – zet het lichaam een veiligheidsmechanisme in gang waarbij de buikactiviteit even op een laag pitje komt te staan. De bloedtoevoer stokt en de maagspieren verzwakken.

Dat wordt onmiddellijk waargenomen in de hersenen en vervolgens raakt het brein letterlijk van slag. Het signaal vanuit de buik wordt daar vertaald in een soort bibberige sensatie: vlinders dus. Denk dus niet dat die echt in je maag rondfladderen. Ze vliegen in je hoofd.

Daarom.

Gepubliceerd in Punt., het onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool.
Illustratie: KimBell Illustraties

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s