Studenten ontwerpen paracetamolfabriek

Een paracetamolfabriek die de gehele Benelux kan voorzien van de pijnstiller: Avansstudenten onderzochten verschillende aspecten van het medicijn, bundelden de uitkomsten hiervan en ontwierpen zelfs een complete fabriek.

Studenten van de opleidingen Chemie, Chemische Technologie (major Biobased TeCh) en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek onderzochten de effecten van het mis- en gebruik van de pijnstiller. Ook analyseerden ze de zuiverheid van paracetamoltabletten en maakten de pijnstiller met biologische uitgangsstoffen. De studenten voerden de multidisciplinaire opdracht uit voor het fictieve bedrijf ORGAvans.

Kleine overdosis
De academie streeft naar een duurzame productie van medicijnen waarbij ook de risico’s van het gebruik goed in kaart worden gebracht. De uitkomst van de verschillende onderzoeken geeft aan dat langdurig gebruik van een kleine overdosis paracetamol slecht kan zijn voor de lever. De dosering van paracetamol in tabletten moet daarom mogelijk aangepast worden.

‘Chemici hebben laten zien dat de synthese van paracetamol relatief gemakkelijk, efficiënt gaat en goed gemonitord kan worden met relatief eenvoudige analysetechnieken als spectrometrie, smeltpuntbepalingen en scheidingsmethoden’, aldus docent Kees Rodenburg. ‘Azijnzuur is een belangrijke uitgangsstof bij het maken van het medicijn. Gezamenlijk hebben de studenten gewerkt aan een manier voor biobased productie hiervan, én aangetoond dat dit haalbaar is.’

Complete fabriek

Van de huidige paracetamolfabrieken zijn volgens Rodenburg nauwelijks gegevens bekend. De Chemisch Technologen hebben vervolgens de onderzoeksresultaten gebruikt als input voor de constructie en berekening van een fabriek. ‘Met deze gegevens zou – na gedegen procestechnologische studie – een complete paracetamolfabriek ontworpen kunnen worden die relatief goedkoop de pijnstiller produceert voor de Benelux.’

Gepubliceerd in Punt., het onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s