Eiwitten persen uit gras

Het grasoverschot in Nederland en de sinaasappelschillen in de afvalbak; Avansstudenten halen er eiwitten uit die gebruikt kunnen worden om voedsel te maken. ‘De biodiversiteit in grondstoffen is zo groot dat we elke dag weer iets nieuws scoren.’

In een biobased economy wordt biomassa zo efficient mogelijk ingezet. De laatste jaren wordt er – ook bij Avans – steeds meer onderzoek gedaan naar biobased technieken. Dit studiejaar is de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu gestart met een nieuwe training: bioraffinage.

Eiwitten
Doel van het  onderzoek: kijken of je met behulp van bioraffinage producten uit afval kunt maken. Tweedejaarsstudenten gaan aan de slag met fruitschillen, gras en hennepstengels. Maar ook met pinda’s en algen. Die worden nu nog op beperkte schaal gebruikt en met het oog op de toekomst speciaal voor dit doel gekweekt. De studenten onderzoeken bruikbare componenten; ze bekijken bijvoorbeeld in welke fruitschil zich de meeste eiwitten bevinden, waarvan je voedsel kunt maken. Een andere groep studenten scheidt gras in een vezel en een eiwitconcentratie.

‘Door met een pers hoge druk op het gras of de fruitschillen uit te oefenen, vloeien de sappen en oliën eruit’, legt docent Aart van den Dool uit. De cellen van de schil worden vervolgens gelyseerd, ‘opengemaakt’, door ze te bevriezen en met kracht stuk te maken. Het poedermonster ondergaat het extractie-proces, de concentratie wordt uiteindelijk bepaald door een kleur-reactie; hoe donkerder blauw de vloeistof, hoe hoger de concentratie.

Duurzame verf
De sappen en vezels van de gebruikte afvalstromen worden op verschillende manieren gebruikt. Zo verwerken ze het geconcentreerde sinaasappelschilsap als geur in de zeep van een andere groep. Van de grasvezels kun je biobased kleding maken – al moet dat nog verder ontwikkeld worden volgens de studenten – en het grassap kun je gebruiken voor duurzame verf.

‘De biodiversiteit in grondstoffen is zo groot dat we elke dag weer iets nieuws scoren’, aldus Van den Dool. ‘Uiteindelijk maken de groepen studenten een financiële balans op. ‘Tijdens de pitches van de eindresultaten moet dan blijken of het ook een rendabele manier van bioraffinage is.’

Gepubliceerd in Punt., het onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool.

DSC_0040

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s