Utopiaan voor altijd

Zet vijftien mensen op een plek zonder regels en wetten: Utopia is het nieuwste experiment van programmamaker John de Mol. Utopianen gaan op een onbewerkt stuk land – ergens in het Gooi – hun eigen en ideale wereld bouwen.

25 kippen, 2 koeien, 1 mobiele telefoon (met 25 euro beltegoed) en geld. Daarmee moeten de inwoners het doen in de dagelijkse realityshow op SBS6. Na 48 uur gaat het dan ook met name over praktische zaken als de was, de aanschaf van kringloopmatrassen en een ondernemersplan voor een pannenkoekenhuis.

Gecensureerde teksten
Ondanks geruchten over acteurs lijkt de cast zorgvuldig uitgekozen; botsende karakters zullen ongetwijfeld tot hoge kijkcijfers leiden. Als de Brabantse huismoeder Vanessa en Hakim – een oliebollenbakker uit Maastricht – een woordenwisseling over aardbeien krijgen, zijn de eerste gecensureerde teksten een feit.

Winnen
Elke maand wordt een Utopiaan geëlimineerd. De vijftien inwoners hebben een borg (van 2.500 tot 25.000 euro) moeten betalen om aan het programma mee te mogen doen. Die raken ze kwijt als ze vrijwillig het programma verlaten. Opmerkelijk: het is nog niet duidelijk hoe je precies kunt winnen. De Mol zegt bij succes met het experiment door te willen gaan. Dan kun je dus voor altijd Utopiaan blijven…

Eerlijk delen
De onschuld druipt er vooralsnog vanaf. Aan het einde van de eerste week concluderen de inwoners zelfs dat eerlijk delen de allereerste wet wordt. Okay, Hunger Games-achtige taferelen hadden we ook niet verwacht maar dit neigt naar een gezapige variant op Goede Tijden Slechte Tijden.

Gepubliceerd in Punt., het onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s