Lamme-takken-gedrag compenseren

25 euro boete voor je diploma is een schijntje

Enorme verbijstering rees in de Tweede Kamer toen bekend werd dat studenten moeten betalen als ze zich niet hebben ingeschreven voor een tentamen maar alsnog willen deelnemen. Dat terwijl het al jaren gebeurt. Jaarlijks zijn er bij Avans meer dan tweeduizend studenten die gezapig 25 euro neerleggen om dat belangrijke tentamen te mogen maken.

Het alternatief? Dat is er niet. Je mag niet meer deelnemen. Een kans minder dus. Een ramp volgens sommige studenten. Ze lopen vanwege een lullige te late inschrijving studievertraging op. En dat kost natuurlijk ook wat; vanaf september 2014 1.906 euro per jaar om precies te zijn. Dus 25 euro is niet veel als je bedenkt dat het mogelijk de allerlaatste kans is voor dat ene tentamen voordat je kunt beginnen met afstuderen?

Logisch dat studenten niet ronduit klagen over dat schijntje. En als alle smoesjes zijn gepasseerd, zijn ze best bereid om toe te geven dat het hun eigen schuld is dat ze zich te laat hebben ingeschreven. Vanwege die enorme kater, de gebrekkige wifi-verbinding of omdat ze het gewoon zijn vergeten. Lamme takken zijn het soms, studenten. En ze schamen zich er niet eens voor.

Als dat tentamen écht zo belangrijk was, stond de laatste inschrijfdatum  ongetwijfeld in koeienletters in hun agenda, op de post-its op de laptop én op het krijtbord op de wc! En dan hadden ze zich heus een week ervoor al ingeschreven. Zeker als het je mogelijk bijna twee duizend euro kan gaan kosten. Vermoedelijk zijn studenten blij met de mogelijkheid om alsnog deel te mogen nemen. Ze weten waarschijnlijk zelf ook wel dat 25 euro niet veel is om hun lamlendige gedrag te compenseren.

Gepubliceerd in Punt, het onafhankelijke magazine van Avans Hogeschool. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s