Studeren en bijverdienen is riskant

Met 14.000 euro kom je niet rond

Studenten mogen niet te veel bijverdienen. Het risico bestaat dat hun studiefinanciering en ov-studentenkaart worden teruggevorderd.‘Rijke’ studenten hebben immers geen studiefinanciering nodig, dat is de gedachte achter de bijverdiengrens. Eigenlijk klinkt dat logisch. Ik geef ook geen geld op straat aan een zwerver die net 100 euro heeft staan pinnen.

In 2014 is de bijverdiengrens gesteld op 13.729,80 euro. Om een vergelijking te maken: het modaal inkomen in 2014 is 34.500 euro volgens het Centraal Planbureau. Misschien zeldzaam maar ondenkbaar is het niet; 13.729,80 euro bijverdienen. Maar wat als je meer verdient? Wie 100 euro te veel verdient, moet 100 euro inleveren. Je betaalt nooit meer terug dan wat je in dat jaar aan basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct hebt gehad. Maar daar gaat je winst.
Het stimuleert hardwerkende studenten in de huidige self-supporting maatschappij in ieder geval niet. Voor ondernemers geldt er wel een uitzondering voor het afstudeerjaar; dan telt de winst uit een eigen onderneming niet meer mee voor je bijverdiensten.

Maar de ene student wel studiefinanciering geven en de andere niet, is natuurlijk niet eerlijk. Want hoe wordt bepaald of iemand zelf zijn studie kan betalen? Wordt er gekeken naar de maandelijkse toelages die menig student ontvangt van zijn ouders? Wordt er gekeken naar spaargeld dat al op de bank stond of telt de overheid je ‘sugardaddies’ mee?
Nee. Er wordt gekeken naar hoeveel euro’s studenten tijdens hun studie bijverdienen door zich bijvoorbeeld stuk te rennen op een overvol terras met een zwaar beladen dienblad. Daar komt ook nog eens bij dat als je een eigen woning, een auto én een hobby hebt, je met 14.000 euro per jaar natuurlijk niet rond komt.

Gepubliceerd in Punt, het onafhankelijke magazine van Avans Hogeschool. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s