Hoe ver kom jij met je vakantiebudget?

Bezoek de leukste festivals in Nederland of laat de natuur van de Balkan aan je voorbijrazen. Ook een avontuurlijke zomer hoeft niet veel te kosten; leven in Nepal kost je 17 euro per dag. Of ga werken tijdens je vakantie. Hoe ver kom jij met je vakantiebudget?

Tapas, de flamenco en fruitige sangria. Vakantie aan de Spaanse kust klinkt verleidelijk. Maar niet iedereen is gecharmeerd van de hordes dronken rondzwalkende jongeren aan de Costa Brava. Spotgoedkope feestvakanties (lees: zuipfestijnen) zijn immens populair onder jongeren die niet veel te besteden hebben. In de zomer trekken ze massaal naar de het zuiden. Er zijn echter meer opties dan een alcoholvergiftiging oplopen tijdens je vakantie.

OP NEDERLANDSE BODEM
Vakantie in Nederland: dat klinkt niet avontuurlijk of spannend. En dat het aantal zonuren een groot aandeel heeft in een geslaagde thuiswedstrijd, is een feit. Maar ook op Nederlandse bodem vind je excentrieke festivals en bijzondere campings.

Breda is voorzien van een stadsstrand: Belcrum Beach aan de Veilingkade. Aan de ene kant grenst Belcrum Beach aan het water van de Mark. Aan de andere kant ligt de Belcrum Boerderij; stadslandbouw met groente en kruiden voor op de menukaart van het strandpaviljoen van restmaterialen. Tilburg komt dit jaar met een nieuw sociaal experiment: Itchy Feet (5 tot 8 september in de Beekse Bergen). Een tijdelijke samenleving gebaseerd op vrijheid, kunst en muziek. Bezoekers maken zelf het festival; kampvuur, een rave party in het bos of een ballet op het strand. Wel is de toegang tot deze tijdelijke samenleving redelijk prijzig: 79 euro.

Daarnaast kent Nederland een verscheidenheid aan festivals. Ook op Texel: Sommeltjespop op 5 juli of Tropical Street Festival op 29 en 30 augustus. Watersportliefhebbers kunnen overigens ook terecht op het eiland. De Ronde om Texel – de grootste catamaranrace ter wereld – wordt er gevaren. Je kunt al een week een vierpersoonsappartement of -bungalow op Texel huren voor nog geen 500 euro.

Marshmallows roosteren
Ben je type ‘marshmallows roosteren boven een knetterend kampvuur’? In het Boheems Paradijs in Holsloot (Drenthe) beleef je het zigeunergevoel; met z’n tweeën slaap je voor 215 euro al een week in een knusse antieke Pipo-wagen. Of kamperen op een onbewoond eiland: De Kluut, zogenoemd Tipi-eiland, ligt midden in het Veluwemeer. Geen gesjouw met kampeerspullen, maar slapen in een ingerichte tipi of nomadentent.
De wind door je haren, zand tussen je tenen en kitesurfen tot je spieren zijn verzuurd. Als je van het strandgevoel wil proeven kun je in Nederland gelukkig ook naar zee. Zet je tent op bij een van de talloze campings die Zeeland rijk is, of huur met zes vrienden een chalet voor twee weken. Dat kost zo’n 800 euro. Van daaruit kun je gemakkelijk uitwijken naar Brugge om een dagje te winkelen of naar Knokke voor een avondje stappen.

ONTDEK EUROPA 
Voor meer avontuur biedt Europa ook (budget)mogelijkheden. Een stedentrip, een georganiseerde jongerenreis (bijvoorbeeld via Kilroy Travel) maar ook rondzwerven met de trein is goed mogelijk. Europa beschikt over betaalbare hostels en bed and breakfasts. In de verschillende varianten van de Europese Lonely Planet vind je legio tips!
In de meeste landen kun je je verstaanbaar maken in het Engels en mocht het rondreizen je niet bevallen, dan ben je zo weer thuis. Grote kans dat je internationale contacten opdoet, mensen van over de hele wereld komen vanwege de natuur en de goede reismogelijkheden naar Europa.
Met een InterRail Pass is het een kwestie van rugzak op en gáán. Voor 210 euro mag je bijvoorbeeld acht dagen binnen één maand reizen in Kroatië, Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije en Slovenië. Daarnaast bestaan er 1.060 veerdiensten waarmee je Europese bestemmingen overzee bereikt.

Als je een weekend weg wilt en enigszins sportief aangelegd bent, kun je al terecht bij onze zuiderburen. In België zijn er veel fietsroutes uitgestippeld voor de liefhebber; de aardbeienroute, baksteenroute of de Westmalle-bierroute. Als je genoeg hebt gefietst – of te veel hebt gedronken – kun je overnachten bij een van de jeugdherbergen in België.
Wijnliefhebbers kunnen zich tegoed doen aan proeverijen in Frankrijk. Een driedaags arrangement voor twee personen in de Bourgogne boek je al voor nog geen 100 euro. Of breng een bezoek aan Berlijn met zijn overweldigende street art. De stad is uitgegroeid tot een stad met een grote en bekende collectie. De kunst ligt er gewoon op straat! Dit openluchtmuseum verandert van dag tot dag en is dus de moeite waard.

Jungle van Europa
Of waag jezelf aan een rondreis door de Balkan. Als je met de trein reist, kun je de rijke natuur aanschouwen: een prachtig landschap van bergen, bossen en vlaktes. Het woud van Montenegro wordt zelfs de laatste jungle van Europa genoemd. Tussendoor kun je natuurlijk uitstappen aan de Kroatische en Montenegrijnse kust om een paar dagen bij te komen aan het strand. Zin in een feestje? Bezoek onderweg het Sziget Fesitval op het Óbuda-eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Eén van de grootste muziekfestivals in Europa. 370.000 bezoekers gaan er jaarlijks een week lang los, maar je kunt ook een dagkaart kopen voor 50 euro.

Cruises zijn populair, óók onder jongeren. De prijzen zijn aantrekkelijk en all inclusive. Al lopen ze daarmee het risico het volgende zuipfestijn te worden. Voor een paar honderd euro kun je al een week naar de Middellandse zee en leg je aan in Milaan, Barcelona en Venetië. Zorg dat je niet in de populairste maanden van het jaar boekt en check of de fooien voor het personeel zijn inbegrepen. Let op: je moet wel naar de plek vliegen waar het cruiseschip afvaart. Ook in Nederland kun je aan boord gaan.

AVONTUURLIJK WERELDWIJD 
Gaat je bloed sneller stromen bij de gedachte aan drukbevolkte straten van Phnom Penh of Boliviaanse kinderen die een potje voetbal spelen op straat? Voor een reis naar een ander continent moet je hebben gespaard, maar het hoeft geen rib uit je lijf te kosten.

Koop een tweedehands afgeragde auto en rijd ermee naar Marokko. Investeer met een paar vrienden in een auto – natuurlijk verdiep je je even in verzekeringen, houd je rekening met het feit dat je trouwe vriend het mogelijk begeeft en natuurlijk met benzinegeld – en rijd ermee naar het zuidelijkste puntje van Spanje, Tarifa. Neem daar de ferry naar Noord-Afrika, naar Tanger in Marokko. Onderweg moet je natuurlijk een aantal tussenstops maken. Je kunt overnachten in een hotel maar je kunt ook een tent in de achterbak gooien. Voor de echte avonturiers onder ons: pik eens een lifter op. Daarvoor staan ze immers langs de weg, en mogelijk kunnen jullie samen reizen.

Goedkoopste vakantieland
Ook mogelijk: voor 600 euro boek je een retourticket naar Nepal, het goedkoopste vakantieland ter wereld. Met 17 euro per dag kun je er rondkomen. Natuurlijk moet je gecharmeerd zijn van de stoffige hoofdstad Kathmandu, maar cultuur is hier niet te missen. Met een beetje lef beklim je de Mount Everest, de meeste toeristen reizen om die reden af naar Nepal. Lokaal kun je goede klimspullen kopen. Neem een gids, maar trap niet in de eerste de beste onderhandelingspoging. Houd wel rekening met hoge prijzen voor eten en overnachting onderweg.
Ook in andere landen ter wereld kun je goed (budget)backpacken. Zoals Peru en Bolivia in Zuid-Amerika. Cambodja met haar wereldberoemde tempels, de Killing Fields in de hoofdstad Phnom Penh en het authentieke Laos zijn populaire budgetbestemmingen in Azië. Fijn aan deze manier van reizen is dat je het zo duur maakt als je zelf wilt.

WERKEN OF THUISBLIJVEN
Zelfs als je diep in het rood staat, kun je mountainbiken in de Rockies in Canada of je duikcertificaat halen aan het Great Barrier Reef in Australië. Een vakantie waarin je reizen en werken combineert, is dé manier om je reis te bekostigen. Bijvoorbeeld via Travel Active; je betaalt met het geld dat je verdient tijdens je reis. Je moet dan wel de mouwen opstropen. Op een boerderij in Noorwegen, snowboardles geven in Oostenrijk of als animator bij een camping aan het Gardameer.

En wat is er eigenlijk zo verkeerd aan de zomervakantie doorbrengen op je studentenkamer? Er zijn ongetwijfeld genoeg terrasdagen waarop je een aantal vrienden kunt optrommelen voor een paar liter bier en misschien kan je afgebladderde muurtje ook wel een likje verf gebruiken.

Gepubliceerd in Punt., het onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool.
Illustratie: KimBell Illustraties

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s