Waarom kamperen wij massaal?

Ruim 3 miljoen Nederlanders nemen jaarlijks vieze wc’s en luidruchtige buren op de koop toe. Kamperen, slapen onder de sterrenhemel, kent een geschiedenis.

Toen eind negentiende eeuw het toerisme op gang kwam in Engeland, werd gezocht naar een alternatief voor volgeboekte hotels. Kleermaker T.H. Holding zag zijn kans en ontwierp de eerste lichtgewicht tentjes: het startschot voor kamperen was daarmee gegeven.

In 1912 werd de Nederlandse Toeristen Kampeer Club opgericht. Kamperen begon als een behoorlijk elitaire aangelegenheid, voor diegenen die zich een fiets konden veroorloven én een tentdoek uit Engeland konden importeren.

Na de Tweede Wereldoorlog wilde iedereen proeven van de vrije natuur, waardoor de kampeerdrang enorm toenam. Legertentjes kostten toen weinig geld. Wel moest je vergunningen en een kampeerpaspoort hebben. Dat paspoort kreeg men na het behalen van de ANWB-kampeercursus. Strakke scheerlijnen en fatsoensnormen: kamperen moesten we leren.

V&D kwam in de jaren vijftig met een kampeerafdeling.  En met de komst van de auto was er geen houden meer aan: kamperen werd mainstream. In de jaren zeventig schafte de ANWB dan ook de opvoedcursus af.

Daarom.

Gepubliceerd in Punt., het onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s